Hundecenter Nord

Ny voksen hund

At adoptere en voksen hund kan være et storartet alternativ til at skulle opfostre og træne en hvalp. Alternativt, kan en voksen hund være et fuldtids og livslangt projekt. Voksne hunde kan være perfekte eller problematiske – medbringende deres adfærds bagage fra det tidligere hjem. Giv dig god tid i din søgen efter den rigtige hund for dig og vælg kun en, som du ved at du og din familie ved, hvordan I skal håndtere og for hvem I kan afsætte den nødvendige tid.

Nogle internathunde og omplaceringshunde fra private hjem er racerene, mens andre er en eller anden slags blanding. Nogle er trænet godt, har gode manerer, er venlige og har bare behov for et nyt hjem. Andre kan have forskellige adfærdsproblemer, som der måske ikke umiddelbart gives oplysninger om eller kan ses på stedet. Det kan være problemer som urenlighed, destruktiv tyggen, overdreven gøen, hyperaktivitet etc. og som har brug for at få deres hvalpeuddannelse som voksne, hvilket kan være meget tidskrævende. Andre hunde er sky og frygtsomme og kræver at du dedikerer al din tid til at genopbygge hundens tillid.

At opfostre og træne en hvalp kræver masser af tid og knowhow. Hvalpens adfærd ændrer sig hele tiden, til det bedre eller til det værre, afhængig af dens socialisering og træning. Men en voksen hunds adfærd og gemyt er allerede godt etableret, til det bedre eller det værre. Træk og vaner kan ændres med tiden, men sammenlignet med den adfærdsmæssige smidighed hos en hvalp, er en voksen hunds adfærd meget mere resistent overfor ændringer. Mens personlighedsproblemer kan tage længere tid at løse hos en voksen hund, er gode vaner også svære at bryde. Derfor er nøglen til at adoptere en god internathund eller omplaceringshund med succes afhængig af selektion, selektion, selektion! Giv dig mere end god tid til at finde den rigtige og fald aldrig for en hund af medlidenhed – så ender du bare med flere hundrede, tusinde! Den perfekte hund netop til dig venter på dig derude et sted. Vær tålmodig, undersøg markedet grundigt og vær realistisk i dine valg, fx vælg med både din hjerne og dit hjerte. Når du vælger en voksen hund, har du brug for at evaluere om du kan lide hunden, om hunden kan lide dig (og andre mennesker) og hvordan hundens grundlæggende manerer er i forhold til din families husregler.

Gensidig tiltrækning – relation
Alle familiens medlemmer må være involveret i udvælgelsesprocessen og være 100 % enige i det endelige valg. Du må på den anden side også subjektivt vurdere om hunden kan lide alle familiens medlemmer. Vær sikker på at hunden med glæde kommer hen til hvert eneste familiemedlem og at hunden helt igennem nyder at blive håndteret og kælet for. Observer hundens adfærd, når den interagerer med forskellige mennesker, især børn, mænd og fremmede. Den vigtigste kvalitet hos en kælehund er venlighed: den skal nyde selskabet og opmærksomheden fra mennesker. Hvis hunden er det miste frygtsom eller reserveret, har du brug for at kunne afsætte megen tid til at lære hunden at mennesker ikke er truende.

Før du bestemmer dig
Før du træffer din endelige beslutning og tager en hund med hjem, er det vigtigt at du har en god følelse for din fremtidige ven. Derfor bør du først undersøge hundens generelle adfærd og omgivende miljø. Er hjemmet, internatet, kennelen beskidt eller ren? Hvor gør hunden sig ren? Har hunden forskelligt tyggelegetøj, marvben og kødben? Er hunden vant til regelmæssigt at komme væk fra stedet, som fx på bytur, skovtur? Hvordan er hunden sammen med andre hunde? Er hunden rolig og stille eller hyperaktiv og gøende? Hvordan reagerer hunden, når du kaster en bold eller en pind – bliver den fuldstændig manisk og vil blive ved og ved og ved (pas på) eller tager den det stille og roligt og spilder ikke megen energi herpå? Vær sikker på at alle familiemedlemmer bruger masser af tid sammen med hunden. Tjek at alle kan få hundens opmærksomhed, som fx ved at kalde på hunden, få den til at sætte eller lægge sig med logrende hale, fordi du vifter med en lækker guf. Gå en tur med hunden og observer, hvordan hunden bevæger sig i snoren. Brug især masser af tid på at håndtere hunden, kæle og kramme den, dvs. at dine hænder er overalt på hundens krop og derved kan du røre og se ører, tænder, poter, hale, nakke og de mere private dele. Hvis du finder områder, der er specielt sensitive, bør du bruge ekstra tid på at se, hvordan hunden reagerer på øvelser til progressiv desensibilisering. Der er ikke megen ide i at dele et liv med en kælehund, som du (eller andre) ikke kan håndtere og kæle for.

Din hunds første uger hjemme hos dig
Et miljøskift giver dig en vidunderlig mulighed for at lære hunden nye manerer i hjemmet. Første møde er ekstremt vigtigt og efterlader et uforglemmeligt indtryk. Uanset din nye hunds tidligere vaner omkring, hvor den gør sig ren og hvad den tygger i (hvilket du aldrig med sikkerhed kan vide om er sandheden), bør du lære din hund hvor den skal gøre sig ren, hvad vi gnaver i og hvordan vi slapper af i eget selskab. I begyndelsen vil din hund være mere eller mindre stresset pga. alle de forandringer, der sker pludseligt. Hunden kan være nedtrykt eller reagere med overstadighed (hyperaktivitet og gøen). Hunden kan være bange (gør, gnaver, pøller og tisser), når du efterlader den alene.
Det er utroligt vigtigt at din hund ikke etablerer nogle uønskede vaner i de første uger hjemme hos dig og derfor bør du minimum tage et par ugers ferie, således at du har mulighed for at lære din hund at holde af sit eget selskab mv. inden du for alvor skal lade den være alene hjemme. Du bør ikke fodre din hund fra en madskål. Brug i stedet for foderet til at belønne hunden for alt det, der er brug for at lære og/eller skabe tryghed overfor, som fx fremmede mennesker, andre hunde, hvad der gnaves i, hvor vi gør os ren, når du er på ture i varieret miljø, ikke hoppe op, ikke trække i snoren, være alene hjemme mv. Resten af foderet kan du opbløde og putte i hule stykker tyggelegetøj som fx Leo, Kong og marvben. Du kan derudover bruge rigtige rå kødben (alle slags – du må blot aldrig tilberede dem på nogen som helst måde).
Så snart din hund har fundet tryghed i det nye miljø og menneskene omkring, har hunden resten af livet til at nyde det i fulde drag og du har fået den drømmehund, som du drømte om og ikke det mareridt, som lurer lige om hjørnet.
Se også vores Alene hjemme, Stueren og Destruktiv tyggen adfærdsguider.
Du bør tilmelde dig hundetræning, hvor man har en nutidig faglig, praktisk og positiv forstærkende viden, således at både du og din hund hver især og indbyrdes får det fulde udbytte. Vær kritisk; alle kan kalde sig for hundetræner!

Frygtsomme hunde
Mange hunde er undersocialiserede og kan derfor være frygtsomme. Du er naturligvis en helt, hvis du redder en frygtsom hund, men du skal også være realistisk, da opbygning af tillid hos en frygtsom hund kan være ekstremt langsommelig og en hjerteskærende procedure. Du skal både have tid og stor viden og ofte kan det være et livslangt projekt. Så er du det mindste i tvivl, bør du søge professionel hjælp inden din beslutning.