Hundecenter Nord

Ny hvalp

Din hvalp vil vokse meget hurtigt op og blive til en voksen hund – det tager kun omkring 5 måneder. Ved du, hvordan du træner og forbereder din hvalp til jeres fælles samvær og det omgivende miljø eller med andre ord socialiserer, vil hunden kunne blive velfungerende, I kan få et langt og udbytterigt liv sammen, hvor begge parters behov opfyldes og drømmehunden er der. Ved du det ikke, kan du hurtigt tordne mod forudsigelige problemer og ende med det man kalder for en ”problemhund”, men det hele er forudsigeligt og derved kan det forebygges på en sjov og lærerig måde. Nøgleordet er socialisering og uddannelse af dig indenfor hundeadfærd med en nutidig faglig og praktisk indgang. Det er IKKE kun hunden, der skal tilpasse sig. Begge skal ændre adfærd!

Før du leder efter en hvalp
Før du får en hvalp, bør du sætte dig ind i, hvilken slags hvalp du søger, hvordan du træner, socialiserer og opfylder hundens behov samt om du har den fornødne tid og kan tage ferie i de første uger. Med andre ord at du er ”uddannet”. Selvom du måske har haft hund i 30 år, er der sket meget og man ved i dag mange ting, som man ikke vidste tidligere og især indenfor, hvordan man behandler sin ”såkaldte” bedste ven.

Inden hvalpen kommer hjem til dig bør du allerede have arrangeret forskellige ting; seng, hvalpegård, indendørs toilet, min. 6 stk. forskelligt hule tyggeting som fx Kong, Leo, Buster, Ottosen, marvben, kødben, kropssele, line på min. 2.3m, flexline, halsbånd, klosaks, børste og kam.

Beslutte hvilken type hvalp
Racen, typen, størrelsen, aktivitetsniveau, pelsfarve, hårets længde og køn hos din fremtidige hvalp er et personligt valg og overlades bedst til dig og din families beslutning. Det kan dog være en stor fordel at få professionel hjælp hertil, hvor der på baggrund af jeres forventninger, gives et bud på forskellige racer, undersøgelse af socialiseringsforholdene hos opdrætteren og en vurdering af de individuelle hvalpe i kuldet. Dette tilbyder UTIKA bl.a.

Så snart du og din familie enstemmigt har besluttet jer, kan det være en ide at gå ud kigge på racen fx på en kælehundeadfærdsskole og få en snak med ejere af racen og se min. 6 voksne af slagsen. Dette giver ofte mere information end bøger og video. Du kan sammenligne det lidt med at anskaffe sig en bil. Først har du brug for at lære at køre, dernæst vælge en bil og så føle om det er den rigtige for dig.
Du vil højst sandsynligt have læst og/eller hørt en masse velmenende råd fra kælehunde professionelle, der rådgiver dig om fx ikke at få bestemte racer, hvis du har børn eller omvendt, ikke at få en stor hund, hvis du bor i en lille lejlighed og ikke at få en aktiv hund, hvis du bor i byen. I virkeligheden kan alle størrelser og typer blive vidunderlige eller problematiske med eller uden børn. Det afhænger meget af om hvalpen er socialiseret eller ej og om du og dine eventuelle børn er ”uddannet” eller ej. På grund af store hundes lavere aktivitetsniveau, vil store hunde hurtigere kunne falde til i en lejlighed end små hunde. Store hunde tager bare lidt mere plads. Og aktive hunde kan leve i byen, ganske som aktive mennesker kan leve i en by. Rent faktisk får hunde, der bor i byer flere gåture og nye oplevelser samt udfordringer end hunde der bor på landet på deres 20 tønder land. I længden er det dig, der lever med din hund og indretter dig efter din livsstil og måde at bo på.

Udvælge din hvalp
Det er dog vitalt at du ved hvordan, du vurderer om din fremtidige hvalp er fysisk og mental sund. Undersøg derfor din fremtidige hvalps blodlinier for at sikre dig at hvalpens bedsteforældre og oldeforældre alle levede til de blev meget, meget gamle og for at tjekke, hvor mange i hvalpens hundefamilie der lider af racespecifikke sygdomme. Et langt liv er den bedste indikator på en generel fysisk og adfærdsmæssig sundhed og den bedste forudsigelse om, hvorvidt din hvalp vil få et langt og sundt liv. Det er ikke sjovt at få en hund, der kun bliver 5 år.
De første 2-3 år er sjove, men også anstrengende på mange måder og så er der bare et par år tilbage! Så derfor brug god tid herpå!
Kigger vi på den adfærdsmæssige udvikling, bør din hvalp i 8 ugers alderen allerede være socialiseret indenfor hjemmets 4 vægge i relation til hvad man tygger i, hvor man gør sig ren, hvordan man går tur, hvad bilkørsel er, hvordan man hilser venligt på mennesker og allerede have mødt min. 50 forskellige fremmede mennesker og især mænd og børn, andre hunde, katte, fugle, forskellige lyde og udfordringer i form af variationer i miljøet. Kort sagt en hvalp fra en stald eller et sterilt bryggers, kan være en tikkende bombe! Ethvert tegn på tilbageholdenhed og frygt/skyhed er et tegn på at hvalpen ikke er socialiseret. Den kritiske periode er fra 3 uger – 12 uger, så lad være med at sætte dig selv 5 uger bagud. Det rigtige sted findes, men nogle gange tager det tid at finde det!

Du er som mor/far for hvalpen
Den første uge i dit hjem er den allervigtigste tid i din hvalps liv. Fra den første dag bør du påbegynde indlæringen omkring hvordan hvalpen får gode manerer fsa. stueren, alene hjemme, hvad er godt at tygge i og lære mennesker og verden at kende. Alt sammen for at du kan forebygge en fremtid med urenlighed, destruktiv ødelæggelse af dit hjem, overdreven gøen, frygt for mennesker, hyperaktivitet med hoppen og tagen fat i alt hvad der bevæger sig og separationsangst. Derfor bør du også tilmelde dig hvalpetræning et sted hvor man sætter disse ting i fokus med en nutidig faglig og praktisk veluddannet baggrund. Når du ikke er hjemme, efterlader du din hvalp i sit eget private opholdssted, som du har indlært med tryghed. Her forefindes både seng, toilet, stimulering og frisk vand. På denne måde forebygges uheld og ødelæggelser, der hurtigt kan få jeres relation til at knage.
Se også vores Alene hjemme, Stueren, Socialisering, Hundetræning hvorfor og hvordan? og Destruktiv tyggen adfærdsguider.

Du har brug for en seng, hvalpegård, min. 6 stk. forskelligt tyggelegetøj som fx Kong, Leo, Buster, marvben, kødben, kropssele, line på min. 2.3m, flexline, halsbånd, klosaks, børste og kam et kvalitetsfoder og ekstra lækre guffer.