Hundecenter Nord

Destruktiv tyggen

At tygge er essentielt for at hunden – uanset alder – kan blive ved med at have sunde tænder, kæber og gummer. Især hvalpe har et stort behov for at tygge i ting og sager, for på denne måde at komme af med den irritation og inflammation der er i tandskifteperioden. Denne periode kan komme igen i puberteten. Hunde tygger også for at komme af med angst og kedsomhed, ligesom det er underholdende. Din hunds kæber er dens redskaber til at bære objekter og til brug for undersøgelse af omgivelserne. Man kan sige at en hund tilnærmer sig alle ting i dens miljø med sætningen ”Kan jeg tygge det?”

Tygge er normalt, naturligt og nødvendigt
Normalt sover hunde om natten samt midt på dagen. Om morgenen og sent på aftenen foretrækker mange hunde at underholde sig med at tygge og snuse. Når du efterlader din hund alene hjemme, er der ikke så meget din hund kan lave. Hunden kan fx ikke se Tv, spille computer, støvsuge, tale i telefon eller læse bøger, men kan derimod snuse og tygge samt gø. At tygge er en fuldstændig normal hundeadfærd, naturlig og nødvendig. Forebyggelse og behandling af destruktiv tyggen fokuserer på management og uddannelse af jer begge, dvs. din hund brug for at være fornuftigt stimuleret overall i form af næse-, hjerne og muskelgymnastik i og udenfor jeres hjem. Derudover at forebygge at din hund tygger i ting, du ikke ønsker og at omdirigere din hunds naturlige tyggebehov på en for dig passende, acceptabel og effektiv måde. Det betyder at du kan beholde dine sko og møbler for dig selv. Men det kræver at du hjælper din hund på vej.

Forebyg destruktiv tyggen
Når du forlader din endnu ikke helt renlige hvalp alene hjemme i huset, kan du bruge hundens eget sted, dvs. fx hvalpegården med indbygget seng og toilet, som du har indlært – se vores alene hjemme og stueren adfærds guider. Her sørger du for at hvalpen har 3-6 stykker foderfyldte tyggeting. Det kan fx være Kong, Leo, Buster, Marvben (hvor du har opblødt hvalpens foder, puttet i og lagt i fryseren) og rigtige rå kødben (alle kødben kan gives, blot de er rå – også kylling. Du må aldrig tilberede dem på nogen måde!). Giv det gerne frossent uanset om det er rå kødben, marvben eller tyggeting, så tager det endnu længere tid at arbejde sig igennem. Før du går, har du sørget for måske en gåtur med nye indtryk, et havespor eller fundet gemte ting eller mennesker. Kun fantasien sætter grænser og sørg for at variere fra dag til dag.
Har du en voksen renlig hund gør du det samme, men den har adgang til hele hjemmet.
På denne måde vil din hund allerede være optaget af sit eget selskab, når du går og når du kommer hjem igen, vil din hund igen være aktiv og være søgende efter ting og sager at underholde sig med. Husk ikke kun at give disse ting, når du går, dvs. du gør det også, når du er hjemme, således at det ikke bliver et tegn til at du går. Alt hundens foder bruges til dette samt til øvelser I laver i al almindelighed og på gåturene i forbindelse med at stifte bekendtskab med verden og fremmede mennesker og hunde. Sørg for at der er nok og varier mellem tingene. Har din renlige hund fornøjelse af hele hjemmet, bør du sørge for at sikre dit hjem bedst muligt, dvs. fjern de ting, du mindst ønsker tandsæt i, indtil du er rimelig sikker på at der ikke sker noget. En lædersko eller lædersofa bliver kun mere attraktiv af at blive tygget i – det er jo sådan set måske en ko – UHM, mad J

Omdiriger tyggen til tyggelegetøj og rigtige kødben
Har du først et problem, skal du først sikre dig at din hund er overall stimuleret på en for hunden naturlig måde, dvs. ting og udfordringer der tilgodeser næsen, hjernen og musklerne både i og udenfor hjemmet sørger du således for miljøberigelse. Ingen af delene kan undværes. Derudover skal du væbne dig med tålmodighed, idet der måske allerede er opbygget en dårlig vane og den tager tid at bryde – lidt ligesom hvis du pludselig skulle til at bremse med venstre ben i din bil!
Derudover får du brug for at lave hundens eget sted, således at vi kan hjælpe hunden til at foretrække udvalgte ting. Her bruger du så ovennævnte strategi.

Du kan ikke bare forvente at hunden går i gang af sig selv og derfor må du ofte hjælpe hunden. Det gør du ved at rose og giver ekstra lækre guffer (måske tørret lever), når din hund er interesseret i tyggelegetøjet, som I sammen sidder og undersøger. Du kommer også ekstra lækre ting på indersiden, som fx ost, honning, leverpostej, således at din hund begynder at snuse til dem og måske tage fat i dem. Når din hund synes at være mere og mere interesseret begynder du at fylde det opblødte tørfoder heri, som ovenfor beskrevet. Derudover sørger du for marvben og gerne rå kødben og alt gerne frossent, og tyggelegetøjet, når din hund er glad for dem.
Det er yderst vigtigt at du ikke giver din hund mad af en madskål. Al mad gives via tyggelegetøj og fra dine hænder, når I laver ting sammen i hverdagen! Synes det svært, kan årsagen også være at din hund ikke er så glad for de af dig valgte ting eller at det er for svært. Her må du prøve dig lidt frem. Husk at hvis du giver din hund foder af en madskål, tager det kun få minutter at spise og hvad så?

Skæld ikke hunden ud
Det hjælper ikke at skælde hunden ud, når du kommer hjem og finder ud af, at den har ødelagt noget. Hvis hunden ser ud til at have “dårlig samvittighed”, er det ikke, fordi den ved, at den har gjort noget galt. Det er, fordi hunden har lært, at ødelagte genstande betyder, at den vil blive skældt ud. Derfor vil hunden forsøge at formilde dig, og den kan ikke forstå, hvorfor du så skælder den ud. Det betyder, at du risikerer at ødelægge forholdet mellem dig og din hund, hvis du skælder den ud, når du kommer hjem.

Du har brug for seng, hvalpegård, hule stykker tyggelegetøj, kødben og marvben.