Hundecenter Nord

Frygt for mennesker

Det letteste og sjoveste i verden er at socialisere en hvalp til at kunne have tillid til mennesker. På regelmæssig og livslang basis, har din hvalp brug for at møde, lege roligt, kæle, træne og blive håndteret af et stort antal forskellige mennesker og især fremmede, mænd og børn. Det samme gælder for artsfæller og ting.

Mulighedernes smalle vindue
Selvom ældre og gamle hunde sagtens både kan lære nye tricks og gode manerer, som fx hvor vi gør os rene, hvad vi tygger i og hvordan vi gør, på et hvilket som helst tidspunkt i livet, er der dog en periode hvor socialisering skal ske – nemlig i den kritiske periode for socialisering, som er fra hvalpen er 3 uger – 12 uger. Sky og frygtsomme hunde kan i alt væsentligt rehabiliteres, men de vil aldrig udvikle den tillid og sociale kunnen, som en velsocialiseret hvalp kan opnå. De vil aldrig blive, hvad de kunne være blevet til. Der påhviler opdrætteren et kæmpe ansvar, da denne jo har hvalpen mere end halvdelen af tiden i denne korte periode.
Hvalpesocialisering er kritisk for at din hvalp kan udvikle tillid og kunnen til fortsat socialisering med mennesker som voksen hund. Medmindre din hvalp møder fremmede mennesker hver dag, vil den blive frygtsom.
Når hvalpen er 8 uger gammel, begynder den at blive mere forsigtig og på vagt overfor fremmede mennesker og når hvalpen er mellem 4-5 måneder gammel, vil den blive frygtsom overfor fremmede og især mænd og børn. Frygtsomhed og aggression bliver meget hurtigt værre, fordi når først en hund er blevet frygtsom eller aggressiv, stopper socialiseringen. Hvis din hvalp bliver frygtsom, vil dens liv som selskabshund blive gennemsyret med angst og stress. Hvis du hos din hvalp eller voksne hund observerer nogen tegn på skyhed, reservation eller frygtsomhed, bør du søger professionel hjælp med det samme. Alle hvalpe skal hoppe i favnen på alle mennesker. Det er ikke normalt at en hvalp ikke kommer løbende, når man sætter sig ned og siger lidt lyde. Det er ikke normalt at en hvalp ikke straks tager en guf fra en fremmeds hænder!

Neonatal håndtering
Der er ikke noget bedre tidspunkt at vænne en hvalp til at kunne lide at blive håndteret end når hvalpen stadig er nyfødt. Hvalpen kan hverken se eller høre, men den kan lugte, smage og føle. Hvalpen genkender og accepterer at blive kælet for af fremmede. Hvad ville være nemmere end at invitere venner og familie til nænsomt at holde, kæle og nusse med nyfødte hvalpe? Husk blot ikke at løfte en hvalp pludseligt op. Det kan være angstprovokerende. Gør det stille og roligt eller lad hvalpen blive hvor den er, mens dine hænder glider roligt ovenpå, ind under osv.. I tillæg hertil er det ideelle tidspunkt for at vænne hvalpen til pludselige bevægelser og lyde, underlige og pludselige lyde, når dens øjne og ører begynder at åbne sig (mellem 2-3 uger gammel).

Socialisering i hvalpens oprindelige hjem
For at en hund fuldt ud kan have fornøjelse som kælehund, er det nødvendigt at hvalpen lærer at kunne lide at være i selskab med alle mennesker og især med fremmede mænd og børn. Det er ikke tilstrækkeligt for hvalpe at møde den samme lille kreds af kendte venner hver dag. Hvalpe har brug for at møde fremmede mennesker hver dag – specielt mænd og børn. Før hvalpen er 8 uger gammel – og den kritiske periode for socialisering er næsten 2/3 overstået – har hvalpen brug for at have været håndteret og trænet af mindst 100 forskellige mennesker!
Hvalpesocialisering og håndteringsøvelser er så nemme, så vigtige og indeholder så meget sjov. Hver person skal bruge guffer til at få hvalpen til at komme, sætte sig, putte sig, rulle rundt. Herefter kan den fremmede forsigtigt tage hvalpen op i skødet og kæle, nusse, røre tænder, røre ører, røre hale, nulre poter, nusse kinder og pande, nusse mave og de mere private dele.

Socialisering i hvalpens nye hjem
Når hvalpen er 8 uger gammel, vil den begynde at blive lidt mere forsigtig overfor fremmede mennesker. Konsekvensen heraf er at det er nødvendigt at accelerere hvalpens socialisering. I den første måned i hvalpens nye hjem, har hvalpen brug for at blive håndteret og trænet af endnu 100 forskellige fremmede mennesker – mindst 3 forskellige fremmede hver dag. Håndtering er stadig så sjovt og nemt. De samme øvelser fungerer også for voksne hunde, det tager bare meget, meget længere tid!!
Hver dag afvejer du den mængde foder, som din hvalp har brug for og lægger det i små poser til at give hver fremmed, så de kan håndfodre din hvalp. I poser til mænd lægger du et par ekstra lækre og til børn mange ekstra lækre, lækre. Hver gæst træner din hvalp for dig ved at bruge foderstykkerne til at få hvalpen til frivilligt at komme, sætte sig, lægge sig og rulle rundt. Hver person vil også løfte hvalpen forsigtigt op i skødet og håndfodre hvalpen, mens de undersøger de ovenfor nævnte kropsdele. Herefter går hvalpen på omgang ved at gæsten måske siger ”find Anna” (som sidder lige ved siden af) og peger i retning. Anna siger ”kom bette hvalp” og lokker med guffen. Alt dette forbereder også din hvalp til at synes det er sjovt at komme til dyrlæge og/eller trimmer. Din hvalp vil komme til at holde meget af gæster og især nyde at være i selskab med mænd og børn.

Hvalpeklasser, gåture og hvalpeparty
Vær kritisk, når du vælger hundetræning – alle kan kalde sig for hundetræner! Kig efter et sted, der sætter kælehunden i hverdagen i fokus i form af socialisering, opfyldelse af basale behov for hunde, herunder samvær med masser af mennesker og specielt andre hunde i alle aldersgrupper til bl.a. finjustering af bidehæmning. Der er ingen tvivl, den bedste måde at socialisere og opbygge tillid til vores verden er at besøge den. Derfor har din hvalp brug for at komme ud og gå hver dag livet igennem. Hver gang du har gået 25 meter kan du med fordel stoppe op og lave en lille øvelse, fx nu sidder/står vi bare her og ser verden suse forbi. Du kan her bruge et foderfyldt stykke tyggelegetøj, så hvalpen blot slapper af. Hver gang i møder et fremmed menneske, kan du håndfodre hvalpen. Er det en kvinde, giver du en guf, er det en mand, giver du 3 stykker, er det et barn, giver de 3 stykker tørret lever og kommer der et barn på skateboard, giver du 5 stykker tørret lever. Du kan lade fremmede give din hvalp foder fra deres hænder, når du først lige viser dem hvordan de ved hjælp af foderet kan friste hvalpen til fx at sætte sig. Uanset hvad: Isoler ikke din hvalp fra offentligheden!
Fortsæt regelmæssigt med hvalpefester derhjemme og inviter venner, familie samt specielt naboerne og deres børn (børn driller sjældent en hund over hegnet, når de kender den, og din hvalp kender naboen og gør ikke så meget gennem hækken). Bed hver person om at tage en fremmed med. Når du socialiserer din hvalp som nødvendigheden byder, vil du også finde ud af at dit eget sociale liv løftes dramatisk.
De samme ting som er gældende for mennesker, gælder også for artsfællerne, nemlig andre hunde som er lige så vigtige hele livet igennem. Vi kan gøre meget som mennesker, men vi bliver aldrig hunde. Din hvalp og voksne hund har brug for artsfællerne. Så igen søg et træningssted, hvor dette sættes i højsædet. Det er ikke kun hvalpe, der skal være løse sammen! Hvalpe kan ikke lære hinanden voksen regler og unghunde kan ikke lære hinanden voksen regler. Vi har brug for fornuftige voksne. Har du en voksen derhjemme, vil den sjældent løfte denne opgave! Den vil højst sandsynligt være alt for tilgivende!
Det samme som for mennesker og artsfæller, gælder også for alle mulige ting som fx bus, rollator, paraply, barnevogn, cykel, knallert, traktor, tog, strand, Zoo, by, mark, landbrug, skov…

Og vigtigst af alt: Socialisering ER IKKE et stadie, der overstås; det varer hele livet! Vedligeholdes det ikke hver dag livet igennem, går der bare 2-3 måneder, så er din hund mere end ¾ desocialiseret igen!!

Du har brug for ekstra lækre guffer.