Hundecenter Nord

Hyperaktiv og hoppende hund

Det er helt normalt at hvalpe er larmende og hyperaktive. Hvalpe er overstadige, når de hilser, leger og når de udtrykker venlighed og formildelse. På den anden side er voksne hunde kun larmende og hyperaktive, fordi de ikke er trænet og/eller forkert stimuleret samt at vi mennesker ubevidst har lært hunden at det er sådan vi gør. Fx bliver ivrige hvalpe, der hopper op, ofte kælet for og senere bliver hunden skældt ud for det samme. Det eneste kriminelle hunden har gjort, er at den er vokset!
Desværre bliver voksne hunde overdænget med skæld ud og ”nej”, når de udviser deres entusiasme og hengivenhed. Fx vil såkaldte trænere fra ”den mørke side” anbefale at når hunden hopper op, skal du skrige den ind i hovedet; sprøjte vand i hovedet på den; slå den over snuden med en avis; flå i hundesnoren; tage fat i halsbåndet og løfte hunden; nive i hundens forpoter: træde hunden over bagpoterne; give hunden et knæ i brystet; eller skubbe hunden baglæns og ned på ryggen. Ved nærmere omtanke er det måske lidt som at fjerne en flue fra din bedste vens pande med en økse. Hvilken behandling, når hunden bare prøver at sige ”Hej” og når det hidtil har fungeret sådan. Negativ kontakt er bedre end ingen kontakt og derfor bliver hunden ved og ved uanset hvor mange gange du så end fortæller den på den ene eller anden sofistikerede måde at den ikke skal. Hvorfor lærer du ikke bare hunden at sætte sig på numsen, når vi hilser på mennesker, således at hunden selv vælger det, fordi den ønsker det? Vær klog, vær venlig og vær smart. Lær din hvalp (eller voksne hund) at kunne slappe af og hvordan vi hilser på hinanden med gode manerer. Både hundelarm og overstadighed kan let omdirigeres til en passende måde for alle.

Sit og Put dig – tag det roligt i eget selskab
En så simpel øvelse som ”sit” er ekstrem effektiv for rigtig mange ting, der kræver aktivitet. Prøv at tænke på alt det en hund ikke kan, når den sidder på sin numse! I stedet for at fortælle din hvalp ”Nej, Nej, Nej!” og ”NEJ for h…!” til alt, hvor hvalpen prøver at gøre dig glad, så bed ganske enkelt din hvalp om at sætte sig og ros samt giv belønningen for at gøre det.
I stedet for at give din hund mad af en madskål, afvejer du hver dag den mængde foder som din hund har brug for og du bruger enkelte stykker heraf til at hilse pænt på mennesker.

Hold et stykke foder i din hånd, men giv det ikke til din hund. Stå bare stille og sig ingenting, gør ingenting; du skal blot kigge på, hvad din hund gør. Karakteristisk vil din hund gennemføre hele sit adfærds repertoire. Din hund vil vrikke, logre med halen, dreje rundt, hvirvle rundt, hoppe op, slikke, slå med poterne, bakke og gø, men pludselig vil hunden sætte sig eller lægge sig. Ros og eventuelt klik og giv guffen i det splitsekund hunden sætter eller lægger sig. Herefter tager du et stort skridt (for at genstarte hunden) væk og står igen stille med endnu en guf i hånden. Gentag som ovenfor beskrevet indtil din hund fx sætter sig straks efter du har taget et skridt. Herefter begynder du trinvist at øge tiden før du roser og eventuelt klikker – du tæller 1 sekund, så 2 sekunder, så 3 sekunder. Lav eventuelt 5 repetitioner af hver sværhedsgrad, dvs. 5 gange med 1 sekund, 5 gange med 2 sekunder osv. Når du har lavet 5 repetitioner har du talt hvor mange af disse din hund kunne klare. Har du 5 ud af 5, kan du øge kravet, fx fra at holde en pause på 2 sekunder til 3 sekunder. Har du 3-4, gentager du på dette trin. Har du 2 eller færre, må du gå et trin ned og gøre det lettere. Før du får tænkt dig om, vil din hund med glæde sidde eller ligge i flere minutter.

Træn øvelsen i alle rum og ved alle døre i jeres hjem.

For at lære hvalpen at kunne slappe af, giver du den blot nogle ting med foder i til at tygge på (se også vores Alene hjemme adfærdsguide). Så vil hvalpen lægge sig ned og slappe af i stedet for at styrte rundt i huset, jagte sin hale, jagte katten, springe op og ned i møblerne, hoppe og ned inde i bilen, jagte og hoppe op og ned ad børn. At kunne finde ro i sig selv ved at lægge sig ned med noget at underholde sig med, ekskluderer rigtig mange adfærdsproblemer; din hund kan ikke ligge ned og udvise dårlige manerer på en og samme tid.

Hoppe op
At hoppe op fortjener særskilt omtale, fordi det er årsag til så megen frustration og skældud. Lige fra første dag bør du lære din hvalp at sætte sig (eller i hvert fald ikke hoppe op), når vi hilser på hinanden og gæster. At sætte sig er en indlysende teoretisk løsning, fordi en hund ikke kan sidde og hoppe op på samme tid. Men det kan være svært indledningsvist at lære din hvalp at sætte sig, når vi hilser, fordi hvalpen er så overstrømmende glad at den ligesom har dej i ørerne. Derfor har du brug for at ”problemløse træning dobbelt, dvs. gå med livrem og seler på en og samme tid”.

Først praktiserer du sit, som ovenfor beskrevet på steder, hvor din hund normalt hilser på mennesker, fx i snor udenfor og specielt indendørs ved hoveddøren – det er kun dig og din hund. Så inviterer du 10 venner til hundetræningsparty. De kommer enkeltvist og du har bedt dem om at tage passende tøj på, da din hund højst sandsynligt vil udvise hele sit adfærds repertoire! I dag vil din hund få sit foder fra gæsternes hænder ved hoveddøren og mens I går tur. Efter du eventuelt har fået din hund til at sætte sig for at hilse på den første gæst, roser du og eventuelt klikker og gæsten giver et stykke foder. Herefter beder du gæsten gå igen, komme tilbage og ringe eller banke på døren igen. Dette gentager du indtil din hund hilser på den første gæst med gode manerer 3 gange i træk. Så gentager I processen med de andre 9 gæster på samme måde. I et træningsparty vil din hund have hilst mere end 100 gange. Så beder du alle dine gæster forlade hjemmet en ad gangen og beder dem om at gå omkring bygningen, ned om hjørnet eller hvordan I nu bor. Du sætter snoren i din hunds sele og går den modsatte vej rundt. Når du nærmer dig gæsten, beder du din hund sætte sig. Ros og eventuelt klik, når vovse gør det og gæsten giver nu et par stykker foder. Så sendes den næste gæst af sted på samme måde. Efter 10 omgange, vil I have øvet 100 hilseceremonier. Det er tilladt at tage pauser ind i mellem.
Nu vil din hund være klar til at sætte sig spontant med glæde og hilse på gæster ved hoveddøren og fremmede på gåturene og du kan integrere det i jeres dagligdag.
For at vedligeholde det indlærte, kræver det at du hver dag møder 1-2 fremmede på gåturene, som I hilser pænt på og at du 3-4 gange om ugen laver det samme ved hoveddøren – måske kan du få hjælp af postbud og skraldemand?

Du har brug for et kvalitetsfoder og ekstra lækre guffer.